Iklan Nuffnang

Revenuehits html

14 Jan 2013

Butter Chicken Yang Sangat Sedap






Hari sabtu yang lepas, anak anak saya memasak dan menyediakan lauk pauk sendiri untuk makan malam kerana kami menghadiri majlis resepsi perkahwinan anak sulung sahabat baik kami, Encik Rahim dan Puan Ismati di Marriot Hotel, Putra Jaya. Majlis tersebut berlangsung dengan dengan cukup grand, elegan dan cukup mewah. Kali pertama rasanya saya menghadiri majlis kawin yang menghidangkan semua jenis lauk pauk dari ayam, daging, kambing, ikan, udang, sayur serta acar. Belum dikira lagi Soto Ayam Madura sebagai hidangan pembuka selera dan Puding Coklat dengan Koktel Buah buahan sebagai hidangan pencuci mulut. Memang mewah sangat sangat sehinggakan kami tak tahu mana satu yang hendak dimakan dahulu kerana semuanya sedap sedap. Pakaian dan make up Ismati dan anak anaknya membuatkan saya terkenang kenang sehingga ke saat saya menulis entri ini. Apa apa pun tahniah kerana segalanya telah berjalan dengan lancar dan akhirnya menerima seorang lagi ahli baru dalam keluarga yang menjadi idola kami selama ini.

Berbalik kepada Chicken Butter, menurut Nana, mereka juga menyediakan Sotong Butter tetapi telah habis sebelum sempat diambil gambar. Seronok melihat mereka makan berulang ulang. Memang masak butter ini cukup sedap, tak kiralah udang ke, ketam ke, sotong atau ayam. Pendek kata semuanya sedap lah. Jom kita tengok resepi yang mereka gunakan seperti di bawah...




Ayam Masak Butter

Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam

Bahan perap:
1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur

Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.

Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.

Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.

Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.




 

84 comments:

  1. Replies
    1. Saya dah try kak. Memang sedap. Terima kasih ye kak :)

      Delete
  2. wah..cam ayam percik plak rupanya..hehe;)
    mestii yummy ni

    ReplyDelete
  3. sedapnya... sy pun suka yg butter2 ni..

    Kak Azie, tak ada ke gambar di majlis Pn Ismati tu???

    Jemput singgah blog sy, ada menu istimewa dari dapur Kak Azie, terima kasih byk ya..
    http://sariyusa.blogspot.com/2013/01/gulai-kawah-daging-kambing.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak ada mengambil gambar masa wedding tu. terima kasih kerana sudi mencuba resepi gulai kawah. Resepinya ada diletakkan di entri gulai kawah, kalau tak silap lah

      Delete
  4. salam singgah.follow sini :)
    masha Allah..sedapnya..kecur liur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana sudi singgah

      Delete
  5. As salam kaka azie,
    Moga kak azie sklrga ddlm lindungan Allah..ameen
    I should try..
    silent reader

    ReplyDelete
  6. boleh dicuba ni..hehe..tang butter tu nsmpsk best je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain dimakan dengan nasi putih, ratah begitu sahaja pun sedap

      Delete
  7. Salam kak azie. Saya nk tanya kak azie tepung apakah yg d guna utk bahan perap tersebut? Thanx kak azie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna tepung gandum jer. Nnt i update resepi di atas

      Delete
  8. kak azie..bila nk tuang susu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, silap taip tu. lepas tumis cili dan daun kari, tuang susu dan masak hingga mendidih. Nanti saya edit resepi di atas

      Delete
  9. salam kak azie...
    semoga kak azie dan keluarga didalam lindungan Allah selalu...
    terima kasih kerana berkongsi bermacam-macam resepi yang sedap.
    saya mencuba resepi kak azie..dan hasilnya memang sangat sedap..terima kasih banyak ye.Semoga kak Azie terus bahagia dan sihat untuk sama-sama berkongsi resepi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih puan. Sama sama lah smoga kita di dalam lindungan Allah sepanjang masa

      Delete
  10. salam.. susu cair tu guna masa bila? xde dlam cara2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam. Nanti saya perbetulkan. Selepas cili dan daun kari. Masukkan susu cair

      Delete
  11. Saya mencari resepi ini...tq.

    ReplyDelete
  12. salam kak azie..
    ini pun favourite saya kalau sy masak..
    in fact yg ini ala2 chinese dish, nama dish ni Mongolian chicken :)

    ReplyDelete
  13. Salam. baru jer lepas buat based on your recipe. Jadi siutt!!! thnx. next nak try Chili Crab ala ala Fatty Crab tu. ada resepi tak?

    ReplyDelete
  14. Bestlah tgk resipi2 kak azie. Nak cuba lah chicken butter and chic pie nanti. Thank u for sharing. Btw, uncle rahim and aunty ismati my neighbour..

    ReplyDelete
  15. Hi..awak pakai cheese apa ek? Cheddar cheese ke?

    ReplyDelete
  16. Kak azie..masak ayam dalam non stick pan tu mcm tu aje ke? tak payah letak minyak?

    ReplyDelete
  17. tq atas perkongsian resepi azie, kak dr labuan ni pun best jerr ikot resepi azie semuanya menjadi..hubbypun dah suka sgt tgk kak masak2 mcm dulu2...heheheh thanks azie!

    ReplyDelete
  18. Salam..Nak tanya pakai cheese apa untuk resepi ni?

    ReplyDelete
  19. I pakai chesdale. Mmg sedap. Masak ayam ni mmg sentiasa akan dapat pujian. Thanks kak azie! :)

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Azie,
    Saya dah try resepi ni. Memang sedap dan menjadi kegemaran suami dan anak-anak.
    Terima kasih kerana berkongsi resepi...

    ReplyDelete
  21. Sgat sedap...sy dah try.thanks sis.takyah nak cr butter chicken kat kedai lg.hihihi

    ReplyDelete
  22. Kak, agak2 nk letak cheese brp keping ea sesuai

    ReplyDelete
  23. Salam kak, sy dah buat dan sedaaaaaap sgt.sedap sgt2 mcm mkn kt kedai. Sy agak2 bahan ikot kesesuaian n adjust ikut tekak so rs mcm kt kedai & lg best.

    So far blog akak antara blog favourite sy sbg sumber rujukan bl nak masak. Memandangkan sy br blajar2 masak, tp kebanyakan resipi akak menjadi.

    thanks a lot kak azie, smoga dilimpahi pahala kerana sudi berkongsi ilmu. Dan setiap kali orang masak lg resipi tu inshaa allah pahala utk akak.

    ReplyDelete
  24. Kalo x letak cheese lari x rasa dia?otw nk wat nih.....terbaekkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi sedap with cheese

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  25. saya ada try buat haritu, it was very good! today nak buat lagi! thanks for the recipe :)

    reen

    ReplyDelete
  26. My blog inpiration.. dlu xpandai masak dah jd pandai masak... mula2 try masak untuk family.. now kwan2 dah minta tolong masak... Thanks kak azie..

    ReplyDelete
  27. my mum.x mkn susu la....blh gnti dgn air je x....klu letak susu nnt dia x mkn pula

    ReplyDelete
  28. Kak azie, minta share recipe ye :)

    ReplyDelete
  29. sy student oversea . dlm byk2 blog resepi .blog akk yg plg sy suka.masakan y senang n sedap.terubat hati nk mkn mknn malaysia.thanks a lot ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sgt gembira komen adik atau mungkin berpangkat anak pada saya. Semoga kembali dg kejayaan di genggaman

      Delete
  30. Azie kitchen resipi memang terbaik,simple dan sedap😆senang dan ringkas utk nak belajar memasak,tq

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum akak azie.. nampak sedap sangat.. IN SHAA ALLAH nak ciba kejap lagi.. nak tanya.. kalau tak letak daun kari boleh tak..?? rasa dia akan berubah tak..??

    ReplyDelete
  32. hi kak... boleh saya tahu, nak pakai cheese ape? Mel

    ReplyDelete
  33. Salam Kak Azie, entah cemana terstumble pulak ke post ayam butter yang sedap ni. Nampak macam simple, so nak try la untuk buka puasa nanti..

    ReplyDelete
  34. Salam kak azie..saya dah cuba iftar semlm..memang sedap..anak2 suka / nora

    ReplyDelete
  35. Semalam I cuba resipi Ayam Sambal. Itu bukan ayam sambal dah. Dah memang Ayam Sambal Pedas. Menjadi siottt..

    Harini nak try butter plak. Tapi tak tahu nak masukkan minyak ke tak sebab istilah yang digunakan , "masak", bukan goreng...

    Mohon pencerahan.. Thank you.

    Andrew, Italy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak tanpa minyak. Tapi kalau mahu diletakkan sedikit minyak juga boleh.

      Delete
  36. Sangat sedap k.azie..suka try resepi akak..simplee tp da bomb..muah.

    ReplyDelete
  37. Saya dah cuba jugak. Marvellous!!

    ReplyDelete
  38. alhamdulillah, saya dah cuba butter chicken dgn resepi ni, cuma tak letak cheese sbb takde kat rmh bahan tu, mmg sedap n saya agak kalau letak cheeese lagi sedap kot..:)

    ReplyDelete
  39. Menu apa yg sesuai dgn ayam butter ni ? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pair kan dgn sup sayur & nasi putih je..simple & sedap.

      Delete
  40. assalamualaikum puan, terjumpa recipe butter chicken ni. Alhamdulillah sedap resipi ni saya buat tadi. Cuma out of cheese so saya masukkan tepung jagung sikit untuk pekat. Terima kasih kongsi resipi, dapat pahala share knowledge :)

    ReplyDelete
  41. Sy masak lauk butter chicken ni semalam, mmg first time buat. Alhamdulillah sedap sgt kak. Ayah makan berselera, seronok sy tgk. Tp xblh buat selalu sbb butter & cheese tu berlemak, so jd lauk 2x sebulan je la..hehe. Sy letak 3 keping cheese.

    Terima kasih kak sbb kongsi resepi ni. Byk jgk resepi2 akak yg sy dh cuba & menjadi. Alhamdulillah selera kita sama :)

    ReplyDelete
  42. Assalam sis... nk tnya susu cair n cheese tu sis pkai brand ape . Sy nk try buat..hehe

    ReplyDelete
  43. Susu cair ape? Carnation tin or susu hL kotak?

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum. Sy byk mencuba resipi dr blog cik puan. Alhamdulillah smuanya simple tapi rasanya sgt sedap. Blh sy tahu dlm resipi di atas kalau x guna telur blh x? Blh ganti dgn bahan lain atau x guna langsung? T. Kasih :)

    ReplyDelete
  45. Asalam kak azie, kalau perap ayam pakai tepung ayam. rasa2 lari tak rasa butter chicken

    ReplyDelete
  46. Salam kak jie pakai cheese apa ek? Kalau cheese burger tu blh k? - duda anak 9

    ReplyDelete
  47. Dah cuba sedap sgt, anak anak suka. Tq for the receipe.

    ReplyDelete
  48. Saya dh cuba tadi.. tp sy guna susu lembu (dutch lady purefresh) sbb x ada susu tin cair. sedap! tp xboleh bertambah..cepat muak. something wrong ke?

    ReplyDelete
  49. Hi Kak Azie, i nak tanya steps bahan perap tu. Campur semua atau ada steps macam kena letak telur baru letak tepung jagung etc? Thank you!

    ReplyDelete
  50. Tq for the recipe kak azie.. harini nk try bt utk lauk berbuka pose.. 😍

    ReplyDelete
  51. Saya pon dh bt.. alhamdulillah mnjdi. Cuma guna susu kn.. muak.. mkn skit je.. kalau mkn ngn pasta ok kot. Huhu

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum kak azie. Klau tak gne pelepah daun kari tu takpe ke? N bole tak gne cheese mozarella? Pstu bhn perap tu klau tak ltak telur xpe ke? Hehe sorry byk tnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sahaja. Letsk telur untuk supaya ianya lekat

      Delete
  53. So good! semoga Kak Azie sekeluarga dilimpahkan pahala yg berganda dgb perkongsian ini.

    ReplyDelete
  54. Salam.. Akk.. Sy selalu masak resepi nih .. Even sebulan sekali.. Memg makan xsampai 10minit licin.. Kadang makan dengan roti je pon licin... Btw thanks untuk resepi simple nih..

    ReplyDelete
  55. sy bru je try msak butter chicken ni td dan bru je lepas mkn. tak sangka ia mnjadi.sedapnye... husband sy siap ckp sedpnye kuahnye, rse mcm cheese je. walaupun sy xletak cheese pun dlm msakan sy td. thanks kak sudi share resepi ini. nnti blik kampung nk buat utk family besar sy plk. nyummm nyummmm

    ReplyDelete
  56. alhamdulillah.. saya dh cuba.. seriously sgt sedap smpi anak2 mkn smpi licin.. kuah pun x tinggal.. soh msk lagi katanye.. t.kasih krn share recipe yg marvellous ni..

    ReplyDelete
  57. masak ayam smpai kuning tu mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hingga keperangan atau kuning keemasan

      Delete
  58. Hi kak... sy dah cuba resepi,ni di,malaysia. Mmg sedap! Tapi sy dah berpindah ke USA. Kalau tiada knorr oo,jg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna apa apa chicken stock atau kalau tak ada, tak letak pun ok

      Delete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.